Toyota Carina TA12/TA14

De Carina was, tezamen met de Corolla, door de jaren heen de meest geproduceerde Toyota en heeft miljoenen mensen over de gehele wereld goed en betrouwbaar rijplezier gegeven.
Het succesverhaal van de Carina begint in 1970, toen het eerste model TA12 uitkwam. Gelijktijdig kwam ook een coupémodel uit, welke vergelijkbare techniek (bodemplaat en motoren) meekreeg.
Dit coupémodel ging onder de legendarische naam Celica door het leven. In dit verhaal zal de Celica niet worden behandeld.
De naam Carina werd tot 1998 gebruikt, de opvolger kreeg toen om het Europese signalement te benadrukken de naam Avensis mee.

Carina TA12/TA14 (1970-1977)
Het eerste model Carina (TA12) kwam in 1970 uit. De enige leverbare motor was de 1588 cc grote 2T motor van 75 pk met kettingaangedreven onderliggende nokkenas en stoterstangen.
Er werd een vierversnellingsbak toegepast, later kwamen ook exemplaren met vijf versnellingen. Deze Carina was bij ons alleen leverbaar als 2-deurs als 1.6 Economic, 1.6 Special en 1.6 Deluxe.

In 1972 kwam een kleine facelift, herkenbaar aan verticale lamellen in de grill. De tankopening verhuisde van de achterzijde naar de linker C-stijl. Ook het stuur was anders van vorm.
In 1973 kwam er naast deze motor nog een sportievere variant op de markt; de 1.6 ST. De 2T motor in deze versie was uitgerust met een dubbele carburateur en ging in deze 86 pk leverende variant als 2T-B door het leven.
Een jaar later, in 1974, kreeg de auto een facelift, (TA12,5 in liefhebberstaal) met een andere grill, smalle verticale achterlichten en een luxueuzer interieur.
Karakteriserend aan het model waren de smalle achterlichtunits. In 1976 werd de volgende facelift doorgevoerd, die vanaf dat moment ook een andere aanduiding kreeg: de TA14. Hoewel de buitenkant gotendeels vergelijkbaar was met de TA12, veranderde er vooral veel aan de bodemplaat. De wielbasis werd vergroot en de ophanging werd aangepakt. Ook werd een automatische versnellingsbak leverbaar.
Buiten Nederland was nog een coupé-uitvoering (TA17) leverbaar.
 

 Zelf informatie hieraan toe te voegen ? Meld het bij 1 van de beheerders